За нас

Създаване

Формация Трисагион е създадена през есента на 2013 г. с цел популяризирането на източно-църковната музика (т.нар. монодийно или византийско пение) в нейния автентичен вид и литургичен контекст като живо богословие в химни.

Мотивация

Формация „Трисагион“

Формация „Трисагион“

Създателите на Трисагион смятат, че източно-църковната музика в България преживява дълбока криза не само поради липсата на достатъчно подготвени кадри, но и поради хроничната откъснатост на Божия народ (лаос) от реалното участие в богослужението.
На фона на очевидното възраждане на интереса към византийското пение в съседните Балкански страни, където освен че се развиват музикални школи, тече и активна преводаческа работа с цел автентичната музика в духа на източната църковно-певческа традиция да зазвучи на съвременен разбираем език, у нас не се случва почти нищо, с изключение на няколко изцяло лични инициативи. Това е необяснимо и неприемливо предвид факта, че в съседна Сърбия и Македония например монодийната певческа традиция е достигнала благодарение колосалната работа на българските музиколози (Манасий Поптодоров, Петър Сарафов и др.), а в Русия византийското пение на църковно-славянски език се нарича направо българско (да не се бърка с болгарский роспев).

Мисия

Със своето начинание създателите на Трисагион се надяват, че ще допринесат поне малко за промяната на тази ситуация чрез подбор и изпълнение на най-красивите образци, превод и адаптация на тази музика в необходимия издържан вид и изцяло в духа на църковната традиция. Формацията няма амбицията да се превръща в хор, като се запазва камерният характер на състава.

Трисагион

Τρισάγιον в превод от гръцки означава Трисвятое – това е името на един от най-древните литургични текстове. С думите на трисветата песенСвети Боже, Свети Крепки, Свети Безсмъртни, помилуй ни (Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος ἰσχυρός, Ἅγιος ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς) – започва всяко богослужебно последование в Православната Църква. Същата молитва заема важно място и в Св. Литургия.

Според някои предания, Никодим произнесъл тези думи, когато заедно с Йосиф Ариматейски снемали от разпятието тялото на Господ Иисус Христос. Други свидетелстват, че молебната част – помилуй ни – била добавена от жителите на Константинопол по време на тежко земетресение, разрушило града, при управлението на император Теодосий II (408 – 450 г.).

Участия и отличия

Формация Трисагион се стреми да презентира източноцърковната музика при всяка подходяща възможност, заради което има различни отличия за участия в международни хорови фестивали и музикални събития.

Някои от участията на формацията:

 • 2013 – Формация Трисагион: Концерт по случай празника на енорията към храма “Св. Мина”, Велико Тъново
 • 2014 – Формация Трисагион: XII фестивал “Празник на духовната музика”, гр. Габрово
 • 2015 – Формация Трисагион: XII фестивал на православната музика “Св. Богородица – Достойно есть”, гр. Поморие
 • 2015 – Формация Трисагион: XV празници на хоровата музика “Янко Мустаков”, гр. Свищов
 • 2015 – Формация Трисагион: Лауреат I степен на международния фестивал “Маестро Медникаров”, гр. Албена
 • 2015 – Никола Антонов: Участие с румънския протопсалт Петре Моисе на XIII международен фестивал “Празник на духовната музика”, гр. Габрово
 • 2016 – Никола Антонов: Лауреат на международния хоров конкурс за православна музика в Бялисток, Полша, като солист на Камерния хор към БАН с диригент Мария Вълчанова
 • 2016 – Никола Антонов: XIII фестивал на православната музика “Св. Богородица – Достойно есть”, гр. Поморие
 • 2016 – Никола Антонов: Участие с изтъкнатия гръцки протопсалт и преподавател по византийска църковна и традиционна музика Григорий Дараваноглу на XIV международен фестивал “Празник на духовната музика”, гр. Габрово
 • 2017 – Никола Антонов: Участие с гръцкия византийски хор “Доместики” от Драма с ръководител Григорий Папаемануил по случай празника на Св. Вукол, закрилник на гр. Смирна (Измир), Турция
 • 2017 – Никола Антонов: Участие с гръцкия византийски хор “Доместики” от Драма с ръководител Григорий Папаемануил по покана на Александрийския патриарх и папа на цяла Африка Теодор по случай патронния празник на гр. Александрия, Египет

Основатели


N_Antonov
Никола Антонов – възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. В периода 1996 – 2000 г. пее в хора на столичния храм „Св. Неделя“. Празничен певец и солист на хора към храма „Св. Троица“ (бул. К. Величков, София), дългогодишен член на Софийския свещенически хор, през 2016 се присъединява и към състава на Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“. От началото на 2017 г. е постоянен член и на гръцкия византийски хор “Δομέστοκοι” (гр. Драма) с ръководител Григорий Папаемануил (велик протопсалт на Александрийската патриаршия), пял е и е работил с Григорий Дараваноглу (велик майстор на Константинополския патриархат). Празничен певец на Рилския манастир и църквата “Св. Мина” в гр. София (кв. Модерно предградие). Изучава класическо пеене при музикалния педагог Георги Кузманов. ИТ специалист.

Sv. TsankovСветослав Цанков – завършил вокалния факултет на НМА „Панчо Владигеров“ (1999 г.). Изявява се на сцените в България, Румъния, Австрия, Германия и Норвегия. Лауреат на конкурса Нови гласове, организиран от Национална опера София (2001 г.). Специализирал е в Милано при известния български тенор Никола Таджер. Солист на хора към храма “Св. Троица”, бул. К. Величков, София.

Велко Айков

Велко Айков  – завършил Национално музикално училище “Любомир Пипков”, специалност класическо пеене. Пял е в хора на Музикалния театър “Стефан Македонски”. В момента е хорист в хора на Софийската национална опера и в хора за византийска музика Св. Роман Сладкопевец.

Email: trisagion@dveri.bg

Коментарите са изключени.

preload preload preload