окт. 08

Катедралният храм „Света Троица“

Осем български хорове и един хор от Солун ще изпълнят черковнославянски песнопения в две концертни вечери в Габрово, съобщи БТА. Проявата е в рамките на 12-ото издание на фестивала „Празник на  духовната музика“, което започва на 11 октомври в града.

Празникът на духовната музика ежегодно се организира от  читалище „Габрово-2002“, Общината и архиерейското наместничество и е под егидата на Министерството на културата. Фестивалът има за цел да популяризира красотата на християнската канонична  музика – източноправославна и католическа, и е посветен на Света Петка Българска – духовната покровителка на Габрово. Концертът в събота е под наслов „Източноправославни песнопения“ и ще се състои в катедралния храм „Света Троица“.  Във втория концерт в неделя, редом с хоровете, ще участва и Габровският камерен оркестър с диригент Иван Стоянов. Концертът е под наслов „Тебе поем, Господи“ и ще се състои в градската художествена галерия „Христо Цокев“, където ще бъде експонирана  богата сбирка от икони на майстори от Тревненската иконописна  школа.

В Празника на духовната музика участват хорът при храма „Успение Богородично“ – Габрово, хорът при манастира „Света Теодора“ в Солун, дамският хор „Тримонциум“ – Пловдив, мъжкият хор „Добромир Добрев“ – Русе, женският хор  „Проф. Георги Димитров“ – Ямбол, формацията „Трисагион“ – София, дамският хор „Благовестие“ – Поморие, смесеният хор „Евстати  Павлов“ – Ловеч, смесеният хор при Българската академия на  науките. По време на концерта в събота ще бъдат изпълнени два тропара, специално написани от композитора Стоян Бабеков и посветени на Света Петка и на митрополит Григорий. Хористите от  Солун са подготвили програма с византийски псалми. В неделния  концерт Габровският камерен оркестър ще изпълни Меса номер 4 от Йохан Каспар Айблингер, заедно със смесения хор към БАН.

Източник: БНР

Liked it? Take a second to support Никола on Patreon!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

preload preload preload