окт. 16

Частно училище "Увекинд"

Частно училище “Увекинд”

Благодарение поканата на International School Uwekind, 18 будни и прекрасни деца от 7-ми клас имаха възможност да се запознаят с чудния свят на източно-църковната музика.

Разходката започна от зората на християнската църква, премина през Византия и стигна до днешно време. Пяхме, слушахме, запознахме се със старобългарския напев, разгледахме примери от творчеството на големия реформатор и сладкогласен песнотворец с български произход св. Йоан Кукузел. Обещахме си да не забравяме каква е неговата роля за развитието не само на църковната музика, но и за обогатяването на цялата европейска музикална съкровищница. Оказа се, че не е толкова трудно да се пее по невми и че те разкриват един красив и нов свят, който не е умрял и забравен.

Срещата с толкова млади и любознателни човешки същества е мотивираща и вдъхновяваща. Тази среща окончателно ни убеди, че има смисъл да пазим културата си, да я съхраняваме и познаваме в нейния възможно най-чист и автентичен вид. Ако сега няма кой да й се радва и цени, то след време това ще се промени, – когато нашите деца пораснат.

Коментарите са изключени.

preload preload preload