юни 11

XIV фестивал на православната музика “Св. Богородица -- Достойно есть”

Огромна благодарност на Григорий Папаемануил (Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ) -- преподавател и Велик протопсалт на Александрийския патриарх -- за възможността да работим заедно с него и с неговите хористи на XIV фестивал на православната музика “Св. Богородица -- Достойно есть”, гр. Поморие и да представим творби от съкровищницата на българската църковно-певческа традиция -- Рилската и Зографската школа. Благодаря за професионалното отношение и отговорността, както и топлотата и искреното възхищение, изразени от тях след срещата им със скъпоценните творби на българските автори и наши музикоучители от миналото, дали своя принос в общото ни православно музикално наследство.

Съвместно участие с исократи на византийския гръцки хор “Доместики” от гр. Драма

Тази година имах възможност да участвам няколко пъти на този фестивал:

1. Веднъж като член на ръководения от Григорий Папаемануил хор “Доместики”, с който изпълнихме за първи път творба на йеромонах Неофит Рилски (терирем на глас 4 легетос).

2. Веднъж като исократ на самия Григорий при неговия солов рецитал, на който пред гостите на фестивала беше разкрита красотата на автентичното византийско пеене в духа на Цариградската певческа школа.

3. Веднъж като индивидуален изпълнител, като с исо ми пригласяха хористи на хор “Доместики” и изпълнихме отново за първи път на подобен форум творби на йером. Неофит Рилски и архим. Калистрат Зографски.

4. Още веднъж като псалт и член на хор “Доместики” по време на празничното богослужение в 1-ва Неделя след Петдесетница -- на Св. Отци и посветена на празника на иконата “Св. Богородица -- Достойно есть”.

Никола Антонов

 

 

Калистрат Зографски - Достойно есть - глас 4 легетос / Никола Антонов - Поморие - 2017

Григорий Статис - Свете тихий - глас 4 агиа / Никола Антонов - Поморие - 2017

Коментарите са изключени.

preload preload preload